Stogodišnja tradicija italijanske espresso kafe uvek je inspiracija za zanimljivu priču, a tako je nastala i naša CAPSULA LIMITED AROMA, jedinstvena espreso kafa, kompatibilna za Nespresso aparate, koja pruža pun doživljaj ukusa!
KADA I GDE JE NASTAO ESPRESSO?
Venecijanski trgovci su još u periodu renesanse donosili kafu kao novo piće, ali isključivo svojim bogatim pokroviteljima.Ipak, espreso kafa je ‘dete’ industrijske revolucije.
Tokom kasnog 19. i početkom 20. veka, živelo se toliko brzo, da su pronalazači tražili brže načine za kuvanje kafe po narudžbi! Postalo je primetno da su radnici produktivniji nakon pauze za kafu – ali uz veliki nedostatak: pauza je predugo trajala.
Legenda kaže da je preduzimljivi mladi inženjer i vlasnik firme iz Milana Luigi Bezzera 1901. godine, baš za potrebe svojih radnika, patentirao prvu espresso mašinu, na principu propuštanja ključale vode i pare kroz kafu. Vrlo brzo, njegov patent je kupio sugrađanin Desideri Pavoni. Izuzetne intuicije, Pavoni se okrenuo tržištu i krenuo u proizvodnju prvih espreso mašina, sve pod zaštitnim znakom La Pavoni. Bilo je to 1910. godine: temperature glava ovih espreso mašina dostizale su do 140 ° C , uz pritisak od samo 1,5 bara. Rezultat? Izuzetno vruća šolja, to je sigurno. Prve mašine su proizvodile stotine šoljica kafe na sat, ali su se oslanjale isključivo na paru, koja je imala sporedni efekat – prožimala je kafu zagorenim, gorkim ukusom. Marketing je ipak ‘pokrio’ sve nedostatke. Broj barova punih radnika u potrazi za kofeinom rastao je sve više .
Suprotno očekivanju, kafa u Italiji ne raste, pa su u periodima ekonomskih kriza i ratova zrna kafe bila predmet krijumčarenja. Posle rata espreso mašine su povratile popularnost. Achille Gaggia, vlasnik milanskog kafića, predstavio je 1948. godine novu verziju aparata za kafu, ovog puta opremljenu klipom zbog kojeg nije bilo potrebno ključati vodu. Gaggia je instalirao ručnu pumpu kao polugu kojom bi se povećao pritisak na kafu i ekstrakciju prisutnih ulja. Stvaranje ovih visokih pritisaka, upisalo je njegovo ime u istoriju espresso kafe – rođena je italijanska kultura kafe!
Prolazak vode visokog pritiska kroz mlevenu kafu ima neobičnu posledicu – stvara sloj kremaste tamno-zlatne boje i znak je kvaliteta espresso kafe. Ipak, tako nije uvek bilo. Nenaviknuti, jer ga drugi aparati do tada nisu proizvodili, kupci su uklanjali taj sloj pene sa kafe, sve dok ga Gaggia nije počeo nazivati „caffe creme“, sugerišući da je kafa takvog kvaliteta da sama proizvodi kremu.
MALI RITUALI VELIKE ISTORIJE ESPRESSA
Kapućino tokom laganog jutra na jugu Italije,ili espresso pre početka radnog dana u centru Milana…Rutina ili statusni simbol, kako god, važe ista pravila: cena kao cena dnevnih novina, nema naručivanja kapućina posle ručka, par gutljaja vode da se očisti nepce i pojača aroma kafe, a uz dodatak – pecivo ili kolač. Dok stručnjaci analiziraju arome, za većinu Italijana kafa je iskra koja budi daleka sećanja, a odlazak u bar daje osećaj pripadnosti. Mesto okupljanja, razgovor sa baristom, žive diskusije – važan je ‘deo’ espresso kafe u Italiji.
Kao i pica, špagete, ravioli, parmezan, vino.. i espreso je brzo postao svetski popularan. Čist hedonizam – pitanje je samo šta izabrati iz menija – o tome drugom prilikom!
ZA ODABRANE
Inspirisana stogodišnjicom od nastanka espresa, CAPSULA je razvila jedinstevnu kapsulu na našem tržištu kompatibilnu sa Nespreso aparatima – LIMITED AROMU. Svojom punoćom ukusa i nežnom baršunastom aromom, ova kapsula sa karakterom pruža ljubiteljima espresa nezaboravno iskustvo. Sofisticirana kombinacija vrhunskih zrna kafe arabike i robuste, bez dodatog šećera i konzervansa, oslobađa vrhunsku aromu slatkoće čokolade i orašastih plodova. Pažljivo i polako pržena zrna proizvode kafu sjajnog tela i niske kiselosti. Limited aroma je espresso jakog mirisa, ali karakterističnog i fino nijansiranog, kome nećete odoleti.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.